https://www.youtube.com/watch?v=izDmrSiA1BI

Koko perheen luontoseikkailu

Poron vuosi kertoo uteliaan, villinä syntyneen Ailo-poron selviytymistarinan ensimmäisellä vuoden kestoisella vaelluksellaan. Ailon herääminen villiin maailmaan on tarina henkeäsalpaavissa maisemissa ja se esittelee ennen näkemättömällä tavalla Lapin eläimiä ja luontoa. Elokuvan teemoina ovat Lapin puhdas luonto, sen villit eläimet ja loppumaton äidin rakkaus, jonka tuella Ailo selviytyy matkallaan vaikeuksien kautta voittoon.

Poron vuosi on ranskalaisen Borsalino Productionsin ja suomalaisen MRP Matila Röhr Productionsin yhteistuotanto, joka kuvataan kokonaan Lapissa. Elokuvan ohjaa ranskalainen luontoelokuvaohjaaja Guillaume Maidatchevsky. Poron vuosi saa ensi-iltansa Suomessa Jouluna 2018. Elokuva tulee ensi-iltaan muissa Euroopan maissa alkuvuodesta 2019 sekä myöhemmin Japanissa ja Kiinassa.

Katso traileri

Näyttelijät

Ailo ja Ailon äiti

Ailon olisi pitänyt syntyä lajitoveriensa tavoin taianomaisissa maisemissa, vehreällä nurmella ja tokkansa ympäröimänä. Mutta Ailo syntyi liian aikaisin, syrjässä. Ailo näkee ympärillään ainoastaan kiviä ja lumikinoksia. Hauras pieni poro turvautuu täysin emäänsä paetakseen petoeläinten kynsistä. Ailon itsevarmuus kuitenkin kasvaa pian vaarallisten koettelemusten kautta.

Porot

Uljas, paksuturkkinen poro on elänyt mammutin ja villasarvikuonon rinnalla, ja sen sarvien väli voi olla jopa 1,5 metriä. Poro on villin luonnon ja miljoonia vuosia vanhan maailman ruumiillistuma. Eläin yhdistetään usein kylmään talveen, ja se on olennainen osa joulun taikaa. Poroja elää yhä luonnonvaraisena muutamissa maailman kolkissa: Pohjois-Euroopassa on vielä neljä villiä tokkaa, jotka eivät ole missään kontaktissa ihmisten kanssa. Näistä mainittavin on Finsen tokka, johon kuuluu yhteensä 300 poroa.

Naali

Naali elää pohjoisella pallonpuoliskolla. Se on mukautunut ruumiinrakenteeltaan alueen äärimmäisiin sääolosuhteisiin: kylmä ilma puree heikosti pieneen, lyhytjalkaiseen palleroon. Laji on maailmanlaajuisesti elinvoimainen, mutta Suomen Lapissa naalia tapaa harvoin, ja siellä metsästys onkin tehnyt lajista uhanalaisen. Nykyisin naaleja uhkaa samasta ravinnosta kilpaileva punakettu, joka on ajautunut pohjoisemmille seuduille ilmaston lämpenemisen vuoksi. Kaksi kertaa isompi kettu ajaa naaleja pois näiden pesimäalueilta ja joskus jopa hyökkää pienemmän naalin kimppuun.

Sudet ja karhu

Toisin kuin ahma, susi metsästää yleensä laumassa ja kehittää näin lauman sisäisen saalistusstrategian. Itä-Lapissa yksi susi erottuu muista lyöttäytymällä yhteen ruskeakarhun kanssa. Yhdessä ne ovat merkillinen petoeläinkaksikko. Karhu on kovasti ravinnon tarpeessa: se on juuri herännyt talviuniltaan, ja Ailo olisi sille ensiluokkainen saalis.

Ahma

Ahma on hurja yksineläjä, taigan haamu, ja painaa enimmillään 25 kiloa. Se muistuttaa pientä karhua mutta on huomattavasti agressiivisempi. Se päihittäisi helposti susilauman tai jopa ahman kanssa saaliseläimen raadosta kilpailevan karhun. Ahma on niin agressiivinen, ettei se pelkää mitään. Sen osittain vetäytyvät kynnet ovat kuin terävät veitset, joiden avulla se pystyy kaivamaan lunta ja kiipeämään puissa. Se vaanii saalistaan puunoksalla maaten ja pudottautuu saaliin päälle, kun eläin tulee kohdalle. Porolaumasta ahma suosii saaliikseen tiineinä olevia emoja ja vastasyntyneitä vasoja.

Lappi

Lappi – pohjoisella napapiirillä, Euroopan rajoilla sijaitseva tarujen ja legendojen maa – ulottuu Suomesta Ruotsiin ja Norjaan asti.

Aurinko voi piiloutua siellä kuukausiksi, mutta valoa on silti joka paikassa. Kuu luo varjoja ja miljardit tähdet tuikkivat öisin - elleivät revontulet valaise jäisiä autiomaita. Talvisin puut eivät ole koskaan paljaita, sillä niitä peittää paksu lumikerros, joka veistää puista jättiläispatsaita. Kesän yöttöminä öinä luonto loistaa tuhansissa väreissä.

Maisema on yksi Poron vuoden tarinan hahmoista. Lapin eläinlajien kohtalo riippuu luonnon mielialoista ja oikuista. Äärimmäiset sääolosuhteet aiheuttavat päivittäin vaaratilanteita kaikille, mutta Lapin eläinlajien moninaisuus on kiehtovaa ja ainutlaatuista Euroopassa.
Matka Lappiin on kuin aikamatka jääkaudelle. Luonnossa elävät porot eivät ole kadonneet maan pinnalta, vaan ne ovat löytäneet turvapaikan näistä karuista maisemista: tundralta, joka aikanaan peitti suuren osan Euroopasta.

Lappi on herkkä ja se muuttuu. Poro löytää vaelluksensa aikana alueen, joka on tuhoutumassa ihmisten tekojen vuoksi. Kettu tapaa vihollisia, joita ilmaston lämpeneminen ajaa pohjoiseen. Arktis on yksi herkimpiä alueita ilmaston muutoksille. Tämä vaikuttaa luontoon, maisemiin ja eläimiin, joiden ainoana vaihtoehtona on sopeutua muuttuvaan ympäristöön.

Tekijät

Guillaume Maidatchevsky

Ohjaaja

Guillaume Maidatchevsky on koulutukseltaan biologi ja aloitti uransa tiedetoimittajana. Maidatchevskyn nimi löytyy monien eläinaiheisten TV-sarjojen lopputeksteistä kohdasta käsikirjoittaja. Ohjaajana hänen tavoitteenaan on välittää tarina nimenomaan eläinten näkökulmasta. Ennen siirtymistään elokuvan pariin, Maidatchevsky on ohjannut tusinallisen luontodokumentteja Ranskan TV:lle sekä kansainvälisille kanaville, kuten Arte, National Geographic, ZDF ja NHK. Hänen viimeisiä töitään ovat mm. The Fate of a King, Wild farming ja Living with wolves.

Laurent Baudens

Tuottaja

Laurent Baudens aloitti uransa elokuvien kansainvälisenä myyntiedustajana. Työskennellessään elokuvien levitykseen erikoistuneessa maineikkaassa Wild Bunch -yhtiössä Laurent vastasi mm. Woody Allenin, Steven Soderberghin ja Guillermo del Toron ohjaamien elokuvien kansainvälisestä jakelusta.

Gaël Nouaille

Tuottaja

Gaël Nouaille aloitti uransa 90-luvun puolivälissä TV5 Mondella käynnistäen yhtiön Etelä-Amerikan toiminnot aluksi Buenos Airesissa ja myöhemmin Ranskan ulkopuolisissa Euroopan maissa. Hän vastasi pitkään filmiyhtiö TF1 kansainvälisestä myynnistä Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Liityttyään Wild Bunch-jakeluyhtiöön Nouaille välitti 12 vuoden aikana yli 400 elokuvaa Etelä-Amerikan markkinoille. Vuodesta 2006 lähtien hän on työskennellyt perustamansa Borsalinon jakelutoiminnan vetäjänä ja välittänyt yli 250 Eurooppalaista ja Aasialaista elokuvaa Etelä-Amerikan yleisöille. Borsalinon elokuvatuotannon käynnistyttyä Nouaille on tuottanut yhdessä Laurent Baudensin kanssa yhdeksän pitkää elokuvaa.

Laurent Flahaul

Tuottaja

Laurent Flahault on vastannut Nickelodeonin ohjelmisto-suunnittelusta Espanjassa ja kansainvälistä elokuvajakelusta TF1:n palveluksessa. Ranskan TV:ssä Flahaul työskenteli kansainvälisten dokumenttituotantojen vetäjänä. Flahault on toiminut vuodesta 2016 lähtien Borsalino Productionsin palveluksessa.

Marko Röhr

Tuottaja

Marko Röhr on tuottanut 34 pitkää elokuvaa ja käsikirjoittanut ja ohjannut lukuisia dokumentteja. Hänellä on monipuolinen kokemus kansainvälisistä yhteistuotannoista, draamasarjoista ja dokumenttituotannoista. Opintojensa jälkeen Röhr toimi tuottajan apulaisena useissa eri filmiyhtiöissä ennen ryhtymistään National-Filmin toimitusjohtajaksi, missä tehtävässä hän tuotti useita elokuvia mukaan lukien maineikkaan Talvisodan.
MRP Matila Röhr Productions perustettiin 1990. Tuotantoyhtiö on erikoistunut kunnianhimoisiin draamatuotantoihin yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa sekä vedenalaisiin elokuviin pääasiassa arktisilla vesillä.
Marko Röhr on myös ohjannut useita vedenalaisia dokumentteja, joista mm Vedenalainen Islanti voitti 13 kansainvälistä elokuvapalkintoa. Röhrin tuottama ja ohjaama Järven tarina on kautta aikain Suomen katsotuin luontoelokuva ja se on esitetty yli 30 maassa. Elokuva sai parhaan elokuvan palkinnon Kiinan Gold Panda dokumenttifestivaalilla.

Borsalino Productions

Gaël Nouaille ja Laurent Baudens perustivat Borsalino Productionsin 2009. Yhtiö on tuottanut yhdeksän koko illan elokuvaa, joista suurin osa yhteistyössä Maneki Filmsin ``Full House`` -merkin alla. Yhtiön päämääränä on tuottaa monipuolisia ja kunniahimoisia elokuvia. Seurauksena yhtiön yhdeksästä pitkästä elokuvasta neljä on valittu Cannesin kilpailusarjaan. Borsalinolle on myös myönnetty Ranskan vuoden elokuvatuottaja -palkinto.

Borsalinon perustajat ovat toimineet luontoelokuvien parissa aikaisemminkin työskennellessään Wild Bunch-yhtiössä (mm. Pingviinien matka, Tyttö ja kettu). Tuottajat päättivät jatkaa saman lajityypin parissa ja tuottaa koko perheen elokuvan, joka laajentaa ymmärrystä pohjoisen luonnon säilyttämisen tärkeydestä.

MRP Matila Röhr Productions

MRP Matila Röhr Productions on kahden elokuvatuottajan Marko Röhrin ja Ilkka Matilan vuonna 1990 perustama tuotantoyhtiö. Yhtiö tuottaa näytelmä- ja dokumenttielokuvia. Yli 50 pitkää elokuvaa, kansainväliset yhteistuotannot sekä lukuisat vedenalaisdokumentit ja -tv-sarjat kuvaavat yrityksen näkemystä ja ammattitaitoa. Useat MRP:n tuotannot ovat suomalaisen elokuvan merkkipaaluja ja suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Suomessa MRP:n tuottamiin elokuviin on myyty yli kolme miljoonaa elokuvateatterilippua.

MRP Matila Röhr Productions Oy on verkostoitunut tiiviisti eurooppalaisen tuotantokentän merkittävimpien toimijoiden kanssa ja on haluttu yhteistyökumppani Pohjoismaissa ja Euroopassa. MRP:n tuottamat Metsän tarina ja Järven tarina ovat maamme katsotuimmat ja kansainvälisesti laajimmin esitetyt luontoelokuvat kautta aikojen. Yrityksen menestyksellinen historia velvoittaa meidät jatkuvasti kehittämään osaamistamme ja asettamaan tuottamiemme elokuvien tavoitteet korkealle.

Gaumont

Vuonna 1895 perustettu Gaumont on maailman ensimmäinen ja vanhin elokuvayhtiö. Yhtiö toimii Pariisissa ja Los Angelesissa. Viime vuosien aikana Gaumont on kiihdyttänyt kasvuaan ranskan- ja englanninkielisen elokuva- ja tv-tuotannon ja levityksen alueella.

Yhtiön elokuvakirjasto käsittää yli 1100 nimikettä. Niiden joukossa on merkittävä määrä teoksia nimekkäiltä ohjaajilta kuten Luc Besson, Matthieu Kassovitz, Francis Veber, Jean-Jacques Beineix, Federico Fellini, Maurice Pialat ja Jean-Luc Godard, sekä kautta aikojen suurin ranskankielinen elokuvamenestys, yli 450 miljoonan dollarin lipputulot kerännyt Toledanon ja Nakachen ohjaama Koskemattomat (The Intouchables).

Yhtiön draamasarjoista merkittäviä ovat mm Netflixille tuotettu Narcos ja kriitikoiden ylistämä Hannibal. Tulevia sarjamuotoisia tuotantoja ovat The Frozen Dead, The Crime of Art ja Spy City. Gaumontin animaatiotuotanto käsittää yli 800 puolen tunnin jaksoa, joita on esitetty yli 130 maassa. Viimeisimpiä tuotantoja ovat esimerkiksi F is for Family Netflixille, Noddy yhteistyössä Dreamworksin kanssa, Trulli Tales, Belle & Sebastian sekä Furry Wheels.

Medialle

Lehdistömateriaalit ja haastattelupyynnöt

Ville Paija
+358 40 594 1255
ville.paija@matilarohr.com
Markkinointi- ja kumppanuudet
 Marko Röhr
+358 400 416 634
marko.rohr@matilarohr.com

Kumppanit

"Voidaksemme ymmärtää, miksi meidän tulee suojella luontoamme, on nähtävä mitä luonto todellisuudessa merkitsee."

Guillaume Maidatchevsky, ohjaaja

Ensi-ilta

Poron vuosi tulee ensi-iltaan Suomessa Jouluna 2018. Elokuva saa ensi-iltansa muissa Euroopan maissa sekä Japanissa ja Kiinassa tammikuusta 2019 alkaen.